Renata Jeruzalska
07 Kwie

Pulpeciki w pikantnym sosie warzywnym, ziemniaki z koperkiem i aromatyczną sałatą

Pomysł na obiad, czas przygotowania - 40 minut. Podana ilośc to jeden porcja.

Składniki:
Mięso mielone z indyka - 120g
Ziemniaki - 2 średnie sztuki
Cebula - 1/2 sztuki
Czosnek - 1 ząbek
Sos pomidorowy szklanka
Marchewka 1/2 sztuka
Cukinia - 1/2 sztuki
Papryka - 1 sztuka
Koperek - 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Przyprawa chili  - szczypta
Czosnek przyprawa granulowany
Olej rzepakowy - 1 łyżeczka
Sałata dębolistna
Jogurt - 1 łyżka
Majonez - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i umyć, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, zrumienić czosnek i cebulę dodać kolejno cukinię, marchewkę i paprykę. Dusić  około 15 min. Dodać sos pomidorowy i chwilę pogotować - dodać przyprawy według uznania (pieprz ziołowy, sól, paprykę ostrą).  Mięso mielone doprawić solą i pieprzem dodać odrobinkę wody dobrze ugnieść aby składniki się połączyły - uformować z mięsa małe pulpety. Dodać do sosu warzywnego. Pogotować chwilę aż miso się ugotuje.
Ziemniaki ugotować w wodzie.
Sałatę umyć i osuszyć. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem oraz pieprzem.
Pulpety z sosem wyłożyć na talerz. Ziemniaki po ugotowaniu obsypać koperkiem wyłożyć na talerz, sałatę polać przygotowanym sosem, podawać z pulpetami i ziemniakami.

Kaloryczność posiłku -  500 kcal.

Gotowe
Smacznego
Renata Jeruzalska

 

Twój komentarz




POKAŻ