Renata Jeruzalska
03 Kwie

Panna cotta z wiśniowym musem

Jogurtowa panna cotta z musem wiśniowym  na wiśniowym kisielku. Delikatny deser lekko wytrawny - każdy łasuch powinien spróbować. Nie wymaga zbyt wielkiej pracy w kuchni. 

Porcja rodzinna dla 4 osób.

Składniki:
- Mleko 2,0% - 150g
- Jogurt naturalny gęsty - 400g
- Żelatyna - 3 łyżeczki
- Kisiel - wiśniowy 1 torebka
- Syrop z agawy - 2 łyżki
- Wiśnie mrożone bez pestek - 4 garście

Sposób przygotowania

Mleko zagotować w małym rondelu, Zdjęć z kuchenki dodać 2 łyżeczki żelatyny. Wymieszać. Lekko przestudzić. Do mleka dodać małymi porcjami jogurt mieszając zawartość rondelka. Przelać do 4 salaterek.
Ja wykorzystałam kieliszki, do których  delikatnie przelałam masę w taki sposób aby zastygła ukoście - patrz zdjęcie.
Wychłodzić w lodówce - około 2 godzin.
Kiedy masa zastygnie, należy przystąpić do przygotowania musu.
Kisiel przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z mniejszą ilością wody - 3/4 kubka. Do przygotowanego kisielu dodać 1 łyżeczkę żelatyny dobrze rozprowadzić żelatynę. Mrożone wiśnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać do kisielu z żelatyną. Wymieszać. Ostudzony kisiel z musem wiśniowym naleć na masę jogurtową. Wstawić do wychłodzenia w lodówce.
Udekorować według uznania.
Gotowe.
Smacznego

Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ