Renata Jeruzalska
06 Czerw

Grillowane krewetki w marynacie imbirowej

Do przygotowania grillowanych krewetek nie potrzeba zbyt wielkich umiejętność kulinarnych, to wdzięczna, smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa. `Można ją podawać jako przystawkę lub danie główne. Każdy kto kocha krewetki doceni ten przepis.

Składniki:
Krewetki tygrysie - 10 szt
Czosnek - 1 ząbek
Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
Imbir świeży - kawałek
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania
Krewetki umyć i usunąć części niejadalne. Wzdłuż grzbietu każdej krewetki zrobić nacięcie na 3/4 długości. Sok z cytryny połączyć z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i imbirem. Krewetki przełożyć do marynaty i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu krewetki nabijać na patyczki, po 5 sztuk na każdy patyczek. Grillować około 25-30 minut od czasu do czasu obracając krewetki.
Do przygotowania można użyć patelni grillowej - czas królowania na rozgrzanym naczyniu około 3 min z każdej strony.
Podawać z mieszanką sałat.

Gotowe.
Smacznego !
Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ