Składniki:
Krewetki tygrysie - 10 szt
Czosnek - 1 ząbek
Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
Imbir świeży - kawałek
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania
Krewetki umyć i usunąć części niejadalne. Wzdłuż grzbietu każdej krewetki zrobić nacięcie na 3/4 długości. Sok z cytryny połączyć z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i imbirem. Krewetki przełożyć do marynaty i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu krewetki nabijać na patyczki, po 5 sztuk na każdy patyczek. Grillować około 25-30 minut od czasu do czasu obracając krewetki.
Do przygotowania można użyć patelni grillowej - czas królowania na rozgrzanym naczyniu około 3 min z każdej strony.
Podawać z mieszanką sałat.
Gotowe.
Smacznego !
Renata Jeruzalska
Twój komentarz