Renata Jeruzalska
25 Maj

Tarta z budyniem chia i truskawkami

Odrobina słodkości ??

Dlaczego nie!!  Truskawki w roli głównej.

Do przygotowania będą potrzebne:

- 2 jaja,
- 200 g mąki orkiszowej,
- 80g erytrol - cukier,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 1/2 kostki masła - 300g mleka kokosowego,
- 4 łyżki nasion chia,
- truskawki świeże.


Mleko kokosowe rozgrzej w garnuszku. Do gorącego mleka dodaj nasiona chia oraz 40 g erytrolu. Dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 4 godziny do lodówki. Zimne masło pokrój w kostkę. Do miski odmierz mąkę, dodaj pokrojone masło i żółtka jaj, Cukier (pozostałą ilość) zmiel na puder, dodaj do mąki, wraz z łyżką jogurtu naturalnego. Zagnić ciasto, zawiń w folię spożywczą i pozostaw do wychłodzenia na 30 min w lodówce. Blaszkę typu tortownica lub blaszkę do tarty posmaruj masłem i wyłóż cienką warstwę ciasta tak aby zachodziło na bok blaszki. Przygotowane cisto nakłuj widelcem, piecz w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st / 20 min. Po upieczeniu ostudź upieczony placek, wyłóż przygotowany budyń z nasion chia. Truskawki umyj pokrój na kawałki i ułóż  na wierzchu. Tarta gotowa do spożycia.

Smacznego

Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ