Renata Jeruzalska
21 Marz

Tarta z mięsem mielonym papryką i groszkiem cukrowym

Tarta - doskonała w smaku o  przyjemnej  konsystencji i  rozkosznym aromacie zaskoczy każdego.
Proponuje przygotować prezentowany przepis  na kolację i zjeść w gronie rodzinnym.

 

Ciasto do tarty:
240g mąki orkiszowej,
Masło - 1/2 kostki
Jajko - 1 sztuka
Jogurt naturalny - 2 łyżki
Woda - 50g
Sól - szczypta

Farsz do tarty:
Mięso mielone, filet z indyka - 250g
Marchewka - 1 sztuka
Cukinia - 1 mała sztuka
Papryka żółtą - 1 sztuka
Papryka czerwona -  1 sztuka
Groszek cukrowy -  2 garści
Pieprz ziołowy - 1 szczypta
Sól - 1 szczypta
Czosnek - 1 ząbek
Olej rzepakowy - 1 łyżeczka,
Jogurt naturalny - 3 łyżki


Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtko jaja,  masło pokrojone w kostkę, jogurt, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do wychłodzenia na 20-30 minut do lodówki.

Czosnek obrać i posiekać, cukinie obrać zetrzeć na tarce, marchewkę pokroić w plastry, paprykę w kostkę.
Olej rozgrzać na patelni podsmażyć czosnek i mięso, następnie dodać startą cukinię, paprykę i marchewkę. Smażyć razem kilka minut. Do mięsa z warzywami dodać groszek cukrowy, pieprz, sól. Wymieszać.

Jogurt przełożyć do miseczki, przyprawić pieprzem i solą dodać do niego białko jaja, wymieszać. Przygotowany sos dodać do warzyw z mięsem na patelni, całość wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości 0,5 cm. Blaszkę do tarty posmarować tłuszczem i posypać mąką, wyłożyć przygotowanym ciastem.  Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do pieczenia na 20 min w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st.
Po upieczeniu ciasto wyjąć ostudzić - nałożyć farsz i zapiekać w piekarniku przez 20 min w temp 160 st.

Gotowe !

Smacznego
Renata Jeruzalska
Dietetyk

 

Twój komentarz




POKAŻ