Renata Jeruzalska
07 Paź

Zupa tajska TOM YAM z krewetkami i makaronem noodles

Tajska zupa Tom Yam ostra, pyszna, przygotowana w tym przypadku na bazie wody, grzybów Shiitake z dobrej jakości pastą chilli i makaronem noodles - będzie znakomitym daniem obiadowym dla osób kochających urozmaicenie w swoim menu.

Składniki:
Fasola mung, kiełki - 1 łyżka
Krewetki - 5 sztuk
Makaron noodles  - 30 g
Mleko kokosowe 5 łyżek
Olej sezamowy 1 łyżeczka
Papryka czerwona 1/2 małej sztuki
Papryka żółta  1/2 sztuki
Pasta tajska pikantna 2 łyżeczki
Pieprz cayenne szczypta
Pomidory z puszki - 2 łyżki
Przyprawa papryka słodka  -1/2 łyżeczki
Shiitake - garść
Woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:
Grzyby suszone Shiitake zalać wrzącą wodą - pozostawić na 10 minut. W tym czasie pokroić paprykę w cienkie paseczki, wodę nalać do garnka i zagotować. Dodać grzyby, paprykę, pastę tajską, pomidory z puszki i gotować chwilę. Następnie do garnka dodać makaron, mleczko kokosowe i krewetki. Całość doprawić olejem sezamowym oraz pozostałymi przyprawami. Przelać do miseczki i udekorować kiełkami.

Smacznego

Renata Jeruzalska

Dietetyk

Twój komentarz




POKAŻ