Renata Jeruzalska
30 Marz

Torcikowy serniczek na zimno

Moja rodzinka uwielbia serniki pod każdą postacią. Mini serniczki, serniki i tak dalej  i tak dalej. 

Pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem więc poszukuje rozwiązań na szybkie przygotowanie łakoci. 

 

Tym razem potrzeba była jedna - torcik z okazji urodzin syna. 

Jak prześledzisz dział „Przepisy” zauważysz, że te techniki już prezentowałam. 

 

Do przygotowania torciku potrzebne będą:

-  forma okrągła z wyjmowanym dnem,

- mrożone truskawki około 200g

- jogurt naturalny typ Grecki 150g,

 - ser twarogowy „ Mój Ulubiony - Firmy Wieluń - 1 kg, 

- galaretki owocowe - 3 sztuki i 3 różne kolory ( w tym obowiązkowo galaretka o smaku truskawkowym) 

- polewa czekoladowa,

 - owoce świeże do przystrojenia,

- orzeszki pini, 

- w moim przepisie nie używam cukru - ale jeśli ktoś ma taką potrzebę można to zrobić. 

Sposób przygotowania: 

Galaretkę o smaku truskawkowym rozpuść zgodnie z przepisem w jednak kubku o pojemności 330 ml. Odstaw na 20 - 30 min do ochłodzenia w temp. pokojowej.

Zamrożone truskawki około 200g zmiksuj  - do tego celu najlepiej sprawdzi się porządny mikser typu Termomix, który zmiksuje na proszek zamrożone owoce.

Dodaj jogurt naturalny 150g i ochłodzoną galaretkę. Wymieszaj.

Powstała masa szybko stygnie więc przełóż ją do tortownicy szybciutko. Wyrównaj - będzie ona stanowiła pierwszą kolorową warstwę torcika- sernika. 

Wstaw do lodówki do zastygnięcia warstwy truskawkowej. To ważne aby warstwa stężała. Wówczas możesz zaczynać pracę dalej. 

 

Kolejno - rozpuść drugą galaretkę ostudź, zmiksuj z 1/2 sera. Przelej na wychłodzoną warstwę musu. I tak samo postąp z kolejną warstwą. 

Kiedy warstwy sernika zastygną rozepnij brzegi formy i przełóż na podstawę do tortów (tak zwaną tortownicą) powstałą zawartość. W taki sposób aby mus truskawkowy był na górze. (Obecnie jest na dnie)

Tak przygotowany torcik możesz udekorować jak chcesz - ja użyłam owoców  czarnej jagody, orzeszków pini i polewy czekoladowej. 

Życzę smacznego 

Renata Jeruzalska  

Dietetyk 

Twój komentarz




POKAŻ