Renata Jeruzalska
18 Luty

Chuda oponka

Lubimy jeść pączki, faworki i inne wypieki. Dziś proponuje nieco inny przepis na wersje odchudzonej oponki.

250g sera twarogowego półtłustego  – Piątnica 1 opakowanie,

150g mąki kasztanowej,

150g mąki orkiszowej białej,

100g cukru - erytrol,

2 żółtka jaja,

½ łyżeczki sody oczyszczonej,

½ łyżeczki octu jabłkowego,

125g jogurtu naturalnego typu greckiego,

olej rzepakowy do smażenia,

spirytus – 1 mały kieliszek jako dodatek do zimnego oleju,

cukier puder do posypania.

 

Ser twarogowy rozdrobnij za pomocą praski do twarogu.

Jeśli masz w domu sprzęt typu – termomix ser twarogowy rozdrobnij w urządzeniu.

Do rozdrobnionego sera dodaj pozostałe składniki.

Ciasto przyjemnie zagniata się ręcznie na stolnicy lub w misce. Sprzęt typu termomix można użyć także do połączenia składników delikatnie mieszają.

Powstałe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 – 0,8 mm.

Wytnij za pomocą szklanki i kieliszka kształt oponki.

Olej i spirytus połącz na patelni nim rozgrzejesz tłuszcz. Smaż na rozgrzanym tłuszczu chudą oponkę.

Uważaj - oponki szybko brązowieją.

Cukrem pudrem posyp usmażone na talerz łakocie.

Świetnie smakują polane syropem z agawy ;-)

 

Smacznego

Dietetyk  Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ