Renata Jeruzalska
18 Paź

Kopytka z papryką w wersji light

Kopytka to tradycyjny przepis kuchni staropolskiej - nieco zapomniane, a napewno nie kochane prze dietetyków. Postanowiłam obalić ten mit.
Oto wersja w wydaniu light.

Składniki:
Ziemniaki  - 1 kg ,
Papryka  surowa średnia - 1 sztuka ,
Mąka owsiana 300g,
Jajko - 1 sztuka,
Masło 1 łyżeczka,
Przyprawy: pieprz ziołowy, sól, chilli, czosnek granulowany,
Natka pietruszki.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki  ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki  zmiksować na wolnych obrotach w urządzeniu miksującym ( można zetrzeć na tarce). Odsączyć.
Ziemniaki połączyć z papryką, mąką i jakiem oraz pieprzem.
Wymieszać na jednolitą masę - jeśli ciasto nadal się lepi do ręki dodać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 4 części.
Formować wałki z każdej części, następnie powstały wałek lekko spłaszczyć na całej długości. Ciąć rąby o długości około 3 cm.
Wodę zagotować w garnku z dodatkiem soli, i pieprzu. Gotować po wypłynięciu na wierzch kilka minut. Wyjąć na talerz.
Masło rozgrzać na patelni dodać przyprawę czosnek granulowany i chilli, wymieszać. Do masła dodać ugotowane kopytka - podsmażyć delikatnie. Podawać na ciepło. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla 4 osób.

Smacznego
Renata Jeruzalska

 

Twój komentarz




POKAŻ