Renata Jeruzalska
01 Maj

Sum w kapuście

Sum to drapieżna słodkowodna ryba, która świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które nie spożywają ryb słodkowodnych z uwagi na liczne ości. Ta rybka ich nie ma. Zachęcam do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego w przygotowaniu dania w roli głównej z sumem.

Składniki:

Ryba sum – 4 dzwonki,

1 kg kapusty kiszonej,

Bulion warzywny

Olej,

Sól, pieprz,

Papryka,

Cebula,

Jogurt naturalny lub mleko zagęszczane.

Cebule pokroić i podsmażyć.

Sok z kapusty odsączyć i kapustę przepłukać zimną wodą, posiekać w krótkie nitki.

Paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli, podsmażyć i dodać kwaśną kapustę wszystko podlać bulionem. Dusić do miękkości kapusty.

Suma pokroić w dzwonki, obsypać solą i pieprzem podsmażyć. Obsmażonego suma dodać do warzyw. Dusić pod przykryciem. Na koniec dodać jogurt lub mleko zagęszczane. Można też użyć śmietanki.

Twój komentarz




POKAŻ