Renata Jeruzalska
06 Luty

Domowe trufle

Słodycze na diecie to zawsze kontrowersyjny temat.
Jeść czy nie jeść  - oto jest pytanie.

Zapewne każdy z dietetyków ma swoje zdanie na ten temat - jednak prawda jest tak, że jeżeli odżywiamy się właściwie, to zapewne nie masz powodu by pozbawiać się całkowicie słodkiej przyjemności. Ważne jest, by nie jeść słodyczy na pusty żołądek oraz nie zastępować nimi posiłków. Warto także zmniejszyć częstotliwość ich spożywania. Zjadanie słodyczy codziennie przyniesie więcej kłopotów niż skonsumowanie całej czekolady raz na jakiś czas. Najbardziej korzystne może być zjedzenie czegoś słodkiego do śniadania, czy po ćwiczeniach, gdyż właśnie w tych okolicznościach organizm najkorzystniej toleruje przetworzony cukier.
Przygotowanie samemu słodkiej przekąski ze składników, które samemu dobierzesz i określisz ich ilość przyniesie dodatkowe plusy z uwagi na wyeliminowanie wysokoprzetworzonych składników. Dziś moja propozycja to trufla espresso - przyjemny deserek rozpływający się w ustach.

Składniki:
Czekolada gorzka Wawel -8 kostek
Jogurt naturalny- 2 łyżki
Kakao w proszku - 3 g
Kawa espresso - 3 łyżki
Masło- 4 łyżeczki
Mleko- 4 łyżki
Syrop z agawy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Zaparzyć  kawę i ostudzić. Jogurt grecki gęsty wymieszać razem z kawą i kakao czarne w proszku i syrop. Odstawić do lodówki. Do rondelka wlać mleko i pokruszoną czekoladę. Rozpuścić podgrzewając składniki, dodać masło. Wymieszać na jednolitą masę. Powstałą masę czekoladową dodać do jogurtu z kawą. wszystko wymieszaj i pozostaw w lodówce na 2 godziny. Po wychłodzeniu uformuj za pomącą rękawa i końcówki do wyciskania masy małe babeczki.


Informacje dodatkowe
Kcal - 436 kcal
Węglowodany - 29g
Białka - 7g
Tłuszcze - 34g

Smacznego

Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ