Renata Jeruzalska
14 Luty

Faszerowane grzyby Portobello

Grzyby Portobello przebojem  wchodzą do naszej kuchni. Zasługują na uwagę głównie z powodów dużego kapelusza,  który można z powodzeniem nadziewać różnymi składnikami. Kolejny plus to niska kaloryczność, beztłuszczowy produkt o niewielkiej ilości węglowodanów i białka.
Oto moja propozycja na dziś. ;-)

Składniki:
Grzyby Portobello - 1 sztuki około 130g
papryka 1 sztuka
Frankfurterka drobiowa - 1 /2 sztuki
Cebula - 1/2 sztuki
Pomidor suszony - 3 sztuki
Pieprz - szczypta
Sól - szczypta
Papryka ostra - szczypta
Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
Mozarella - 1 łyżeczka
Szczypiorek - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Grzyb umyć osuszyć.Trzon grzyba usunąć. Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier pergaminowy.  Kapelusz grzyba umieścić na pergaminie - wybrzuszoną częścią do góry. Pędzelkiem kuchennym kapelusz grzyba posmarować oliwą, przyprawić pieprzem i solą. Piekarnik rozgrzać do temp 180 st.
Cebulę pokroić w kostkę, trzonek z grzyba pokroić w koskę. Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulę zeszklić dodać pokrojoną nogę grzyba. Paprykę, pomidorki suszone pokroić w kostkę. Frankfurterkę pokroić w talarki.
Wszytko dodać do cebuli i grzybków - podsmażyć.  Dodać przyprawy, wymieszać. Na koniec dodać kukurydzę.  
Kapelusze wstawić na 5 minut do piekarnika. Po tym czasie kapelusze obrócić, przyprawić wnętrze kapelusza pieprzem i solą. Farsz nałożyć do środka. Piec w piekarniku około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia posypać mozzarellą.  Po wyjęciu na talerz przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.

Kaloryczność posiłki. 340 kcal.

Smacznego
Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ