Renata Jeruzalska
09 Sty

Sałatka z krewetkami w aromatycznym sosie z nutą pomarańczy.

Krewetki, krewetunie, duże, małe, różowe, czerwone i szare doskonale się komponują z warzywami. Moja propozycja to sałatka z surowych warzyw podana z krewetkami w sosie pomarańczowym.

 

Przepis: dla dwóch osób.


Krewetki - 10 sztuk
Salta mix - mała torebka
Pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
Ogórek świeży - 1 sztuka
Papryka duża - 1 sztuka
Pomarańcza - 2 małe sztuki

Oliwa z oliwek,
Sok z cytryny -  1 łyżeczka
Czosnek - 2 ząbki
Pieprz ziołowy - szczypta
Przyprawa Chili - szczypta
Masło - 2 łyżeczki

Marynata:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z jednego pomarańcza wycisnąć sok. 1/2 soku połączyć z 1/2 rozdrobnionego czosnku, dodać przyprawę chilli, pieprz ziołowy, oliwę z oliwek - wymieszać. Krewetki umyć i zamarynować w przygotowanej marynacie. Odstawić na czas krojenia warzyw. Warzywa umyć, ogórka obrać ze skórki. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, Pomidorki w ćwiartki, pomarańcza obrać, oddzielić ćwiartki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pozostały czosnek. Smażyć krewetki z marynaty po 1 minucie z każdej strony. Sałatę rozłożyć na talerz, kolejno położyć przygotowane warzywa, pomarańcza i usmażone krewetki. Nie wylewać sosu pozostałego na patelni po usmażeniu  krewetek, dodać pozostałą ilość marynaty w której były krewetki, sok z pomarańcza, chili, pieprz ziołowy - lekko zagęścić sos na gorącej patelni. Przygotowanym sosem polać warzywa z krewetkami. Skropić odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!!
Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ