Renata Jeruzalska
09 Maj

Halibut w ziołach zapiekany z cytryną, kukurydza ze szpinakiem i kaszą pęczak

Coś dla miłośników ryb tym razem. Szybki sposób na zdrowy obiad.
Danie proste w przygotowaniu -  nawet dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni.

Podane ilości zaplanowane są dla jednej osoby.

Składniki:
Halibut - 170g,
Olej rzepakowy - 1 łyżeczka,
Pieprz ziołowy - szczypta,
Sól - 1 łyżeczka,
Cytryna - 2 plastry,
Kasza jęczmienna - pęczak  - 2 łyżki
Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
Szpinak mrożony mielony - 50g
Masło - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania
Rybę umyć, umieścić na blaszce do pieczenia, przyprawić odrobiną soli, pieprzu i czosnku. Całość skropić olejem. Na rybę położyć plastry cytryny. Piec w piekarniku 30 min w temp 180 st. Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać szpinak, dodać kukurydzę i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać, przyprawić pieprzem i czosnkiem w proszku. Na koniec dodać masło. Wymieszać.
Podawać z upieczonym halibutem.

Gotowe - Smacznego!

Renata Jeruzalska

Twój komentarz




POKAŻ