Składniki:
Czekolada gorzka 1/4 sztuki
Jogurt naturalny gęsty - 150g
Ksylitol - 15g
Mleko 1,5% - 150g
Mleko w proszku - 20g
Żelatyna - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Do garnka wlać mleko i gotować na niewielkim ogniu, a kiedy mleko zaczyna się robić ciepłe – wsypać żelatynę, ksylitol i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Uwaga! Odstawić garnek, aby nie zagotować mleka. Do miski wlać jogurt i wsypać mleko w proszku. Dokładnie zlendować do połączenia składników. Kiedy mleko ostygnie, wymieszać je z jogurtem i ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aby masa się napowietrzyła. Wlać do formy do pieczenia muffinek masę i wstawić do lodówki na min 6 godzin. Następnie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zastygłą masę wyciągnąć z lodówki. Ptasie mleczko polać czekoladą i ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Można udekorować owocami.
Smacznego
Renta Jeruzalska
Twój komentarz