Składniki:
Szpinak mrożony - 450g jedno opakowanie,
Mąka orkiszowa typ 700 lub jaglana-ryżowa - 2 szklanki,
Jajo - 3 sztuki
Cukier ksylitol/erytrol - 1/4 szklanki
Olej rzepakowy - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Aromat wanilinowy - klika kropli
Maliny do przystrojenia
Sposób przygotowania ciasta.
Szpinak rozmrozić, odsączyć nadmiar wody na sitku. Całość szpinaku rozdrobnić za pomocą blendera.
Żółtka oddzielić od białka, białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka ubić z cukrem i aromatem wanilinowym na puszystą masę. Do masy dodać szpinak, olej, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać całość na koniec doać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać.
Formę tortową o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem i przelać do niej ciasto.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem drewnianym - powinien być suchy. Jeśli nie podpiec jeszcze klika minut.
Ostudzić ciasto, wyjąc z formy odciąć brzegi tak aby powstał ładny zielony brzeg ciasta. Górną warstwę ciasta ściąć delikatnie, a następnie pokruszyć.
Masa jogurtowa
Składniki:
Jogurt grecki - 800g
Galaretka cytrynowa - 2 sztuki
W 1/4 szklanki rozrobić dwie galaretki. Zimny jogurt zmiksować z rozpuszczoną galaretką.
Na przygotowany spód ciasta wyłożyć masę jogurtową. Masę posypać pokruszoną częścią ciasta.
Całość ozdobić malinami.
Wychłodzić w lodówce około 30 min.
Gotowe!
Smacznego
Renata Jeruzalska
Twój komentarz