Więc może warto czasem podać ją w innej formie - deserowej?
Propozycja przypadnie do gustu dla miłośników duetu kawy i „czegoś” słodkiego.
Oto przepis na lekki mus kawowy.
Składniki:
Kawa espresso - 100ml
Mleko - 200 ml
Ksylitol - 3 łyżki
Cukier wanilinowy - 1 opakowanie,
Żelatyna - 1 opakowanie
Jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
Czekolada gorzka
Orzechy - 4 sztuki (dowolny rodzaj)
Sposób przygotowania
Do miseczki przesypać żelatynę, dodać do niej niewielką ilość zimnej wody - odstawić na 10 min, aż żelatyna spęcznieje. Przygotować kawę w ekspresie. Do małego garnka dodać kawę, mleko, ksylitol i cukier wanilinowy. Wymieszać. Zagrzać całość, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Zdjąć z kuchenki, dodać przygotowaną żelatynę i wszystko razem rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce do momentu żelowania. Kiedy już masa zacznie gęstnieć dodać jogurt, wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć do salaterki. Udekorować odrobiną jogurtu, tartą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami.
Deser gotowy ;-) porcja dla 3-4 osób.
Smacznego
Renata Jeruzalska
Dietetyk
Twój komentarz