Renata Jeruzalska
07 Luty

Lekki mus kawowy z wiórkami czekoladowymi i posypką orzechową

O kawie powiedziano już chyba wszystko, ostatnie doniesienia mówią o zbawiennym wpływie kawy na aktywację białek odpowiedzialnych za ochronę komórkową czy jej  korzystny wpływ na prawidłową florę bakteryjną w jelicie.

 

Więc może warto czasem podać ją w innej formie - deserowej?
Propozycja  przypadnie do gustu dla miłośników duetu kawy i „czegoś” słodkiego.

Oto przepis na lekki mus kawowy.

Składniki:
Kawa espresso - 100ml
Mleko - 200 ml
Ksylitol - 3 łyżki  
Cukier wanilinowy - 1 opakowanie,
Żelatyna - 1 opakowanie  
Jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
Czekolada gorzka
Orzechy - 4 sztuki (dowolny rodzaj)

Sposób przygotowania

Do miseczki przesypać żelatynę, dodać do niej niewielką ilość zimnej wody - odstawić na 10 min, aż żelatyna spęcznieje.  Przygotować kawę w ekspresie. Do małego garnka dodać kawę, mleko, ksylitol i cukier wanilinowy. Wymieszać. Zagrzać całość, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu.  Zdjąć z kuchenki, dodać przygotowaną żelatynę i wszystko razem rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce  do momentu żelowania.  Kiedy już masa zacznie gęstnieć dodać jogurt, wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć do salaterki. Udekorować odrobiną jogurtu, tartą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami.

Deser gotowy ;-) porcja dla 3-4 osób.

Smacznego
Renata  Jeruzalska  
Dietetyk

 

Twój komentarz




POKAŻ