Składniki:
Kapusta pekińska - kilka liści,
Mięso mielone z indyka - 500g
Papryka - 1 duża sztuki
Pieczarki - parę sztuk
Ryż Basmat - 1/2 woreczka
Cukinia - 1 mała sztuka
Sos pomidorowy - toskański 1 opakowanie
Sposób wykonania:
Liście kapusty zaleć gorącą wodą i pozostawić na kilka minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grobach oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
Do naczynia przyłożyć mięso mielone dodać ugotowany ryż, paprykę, cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać.
W formie do pieczenia (najlepiej blaszka ceramiczna) na dno naczynia ułożyć liście kapusty pekińskiej, następnie część masy mięsnej i warstwę pieczarek. Czynność powtarzamy w tym samy układzie, aż wypełnimy formę. Całość należy zakończyć warstwą kapusty, zalać sosem pomidorowym i piec w rozgrzanym piekarniku 170 st / 60 min.
Gołąbkowa lasagne gotowa.
Smacznego
Renata Jeruzalska
Dietetyk
Twój komentarz