Renata Jeruzalska
10 Luty

Lekkie mini pączki z polewą czekoladową

Przyjemne w smaku o delikatnie lekkiej i puszystej konsystencji mini pączki każdemu przypadną do gustu.

Składniki:
Jogurt grecki gęsty - 350g,
Jajka - 3 szt,
Mąka orkiszowa bio typ 700 -  2 szklanki,
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
Ekstrakt wanilinowy - 1/2 łyżeczki,
Czekolada gorzka - 4 kostki
Cukier Erytrol lub Ksylitol - 3 łyżki,
Sól - 2 szczypty,
Olej z pestek winogron do smażenia  pączków.

Sposób przygotowania:
Do naczynia przełożyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Wymieszać na jednolitą masę.


Do połączenia składników można  zastosować termomix lub zwykły mikser bądź połączyć składniki mieszają łyżką.

Olej rozgrzać w garnku lub głębokiej patelni, formować kulki i smażyć na złoto - aby ciasto nie lepiło się do rąk w czasie formowania można posmarować dłonie olejem.

Pączki o złotym kolorze wyjmować pojedynczo  na papierowy ręcznik, ostudzić, rozpuścić gorzką czekoladę.  Przyozdobić pączki powstałą masą.

Czas przygotowania - 30min.

Gotowe ;-)

Smacznego
Renata Jeuzalska
Dietetyk

 

Twój komentarz




POKAŻ