Składniki:
Jogurt grecki gęsty - 350g,
Jajka - 3 szt,
Mąka orkiszowa bio typ 700 - 2 szklanki,
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
Ekstrakt wanilinowy - 1/2 łyżeczki,
Czekolada gorzka - 4 kostki
Cukier Erytrol lub Ksylitol - 3 łyżki,
Sól - 2 szczypty,
Olej z pestek winogron do smażenia pączków.
Sposób przygotowania:
Do naczynia przełożyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Wymieszać na jednolitą masę.
Do połączenia składników można zastosować termomix lub zwykły mikser bądź połączyć składniki mieszają łyżką.
Olej rozgrzać w garnku lub głębokiej patelni, formować kulki i smażyć na złoto - aby ciasto nie lepiło się do rąk w czasie formowania można posmarować dłonie olejem.
Pączki o złotym kolorze wyjmować pojedynczo na papierowy ręcznik, ostudzić, rozpuścić gorzką czekoladę. Przyozdobić pączki powstałą masą.
Czas przygotowania - 30min.
Gotowe ;-)
Smacznego
Renata Jeuzalska
Dietetyk
Twój komentarz