Renata Jeruzalska
06 Gru

Roladki z chlebka lawasz na słodko z masą serowo - orzechową

Chlebek lawasz to ormiański produkt,  można go kupić w jednym z sieciowych dyskontów jakim  są sklepy Biedronka.
Doskonale nadaje się do dań wytrawnych jak i słodkich.
Oto szybki przepis na roladki z wykorzystaniem chlebka lawasz. 

Składniki:
Ser twarogowy klinek  - 1/2 opakowania,
Jogurt naturalny - 4 łyżki,
Żelatyna - 2 łyżeczki,
Mieszanka orzechów - 2 garści,
Olejek wanilinowy - 3 krople,
Miód - 1 łyżka ,
Kakao gorzkie - 1 łyżeczka,
Rodzynki lub śliwki suszone - garść,
Mandarynki - 3 sztuki,
Lawasz - chlebek ormiański - 1 sztuka.

Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki  gorącej wody, orzechy rozdrobnić za pomocą blendera. Ser, jogurt, olejek wanilinowy, rozdrobnione orzechy, kakao i  miód zmiksować na jednolitą masę.
Kiedy żelatyna przestygnie dodać do masy. Odstawić mąse do ostygnięcia na 20 min do lodówki.
Obrać mandarynki, podzielić na cząstki.
Na desce do krojenia rozłożyć chlebek lawasz nanieść równomiernie masę, na masę ułożyć  warstwami cząstki pomarańcza i rodzynek / śliwek (śliwki pokroić wcześniej na mniejsze cząstki) całość zwinąć w roladkę.
Odstawić do lodówki na 15 min.
Gotowe.

Twój komentarz




POKAŻ