Składniki:
Ser twarogowy klinek - 1/2 opakowania,
Jogurt naturalny - 4 łyżki,
Żelatyna - 2 łyżeczki,
Mieszanka orzechów - 2 garści,
Olejek wanilinowy - 3 krople,
Miód - 1 łyżka ,
Kakao gorzkie - 1 łyżeczka,
Rodzynki lub śliwki suszone - garść,
Mandarynki - 3 sztuki,
Lawasz - chlebek ormiański - 1 sztuka.
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, orzechy rozdrobnić za pomocą blendera. Ser, jogurt, olejek wanilinowy, rozdrobnione orzechy, kakao i miód zmiksować na jednolitą masę.
Kiedy żelatyna przestygnie dodać do masy. Odstawić mąse do ostygnięcia na 20 min do lodówki.
Obrać mandarynki, podzielić na cząstki.
Na desce do krojenia rozłożyć chlebek lawasz nanieść równomiernie masę, na masę ułożyć warstwami cząstki pomarańcza i rodzynek / śliwek (śliwki pokroić wcześniej na mniejsze cząstki) całość zwinąć w roladkę.
Odstawić do lodówki na 15 min.
Gotowe.
Twój komentarz