Tym razem potrzeba była jedna - torcik z okazji urodzin syna.
Jak prześledzisz dział „Przepisy” zauważysz, że te techniki już prezentowałam.
Do przygotowania torciku potrzebne będą:
- forma okrągła z wyjmowanym dnem,
- mrożone truskawki około 200g
- jogurt naturalny typ Grecki 150g,
- ser twarogowy „ Mój Ulubiony - Firmy Wieluń - 1 kg,
- galaretki owocowe - 3 sztuki i 3 różne kolory ( w tym obowiązkowo galaretka o smaku truskawkowym)
- polewa czekoladowa,
- owoce świeże do przystrojenia,
- orzeszki pini,
- w moim przepisie nie używam cukru - ale jeśli ktoś ma taką potrzebę można to zrobić.
Sposób przygotowania:
Galaretkę o smaku truskawkowym rozpuść zgodnie z przepisem w jednak kubku o pojemności 330 ml. Odstaw na 20 - 30 min do ochłodzenia w temp. pokojowej.
Zamrożone truskawki około 200g zmiksuj - do tego celu najlepiej sprawdzi się porządny mikser typu Termomix, który zmiksuje na proszek zamrożone owoce.
Dodaj jogurt naturalny 150g i ochłodzoną galaretkę. Wymieszaj.
Powstała masa szybko stygnie więc przełóż ją do tortownicy szybciutko. Wyrównaj - będzie ona stanowiła pierwszą kolorową warstwę torcika- sernika.
Wstaw do lodówki do zastygnięcia warstwy truskawkowej. To ważne aby warstwa stężała. Wówczas możesz zaczynać pracę dalej.
Kolejno - rozpuść drugą galaretkę ostudź, zmiksuj z 1/2 sera. Przelej na wychłodzoną warstwę musu. I tak samo postąp z kolejną warstwą.
Kiedy warstwy sernika zastygną rozepnij brzegi formy i przełóż na podstawę do tortów (tak zwaną tortownicą) powstałą zawartość. W taki sposób aby mus truskawkowy był na górze. (Obecnie jest na dnie)
Tak przygotowany torcik możesz udekorować jak chcesz - ja użyłam owoców czarnej jagody, orzeszków pini i polewy czekoladowej.
Życzę smacznego
Renata Jeruzalska
Dietetyk
Twój komentarz