Renata Jeruzalska
29 Marz

Fit zapiekanka - wersja mini

Inspiracją do stworzenia przepisu było pieczywo nie koniecznie świeże!! 

Tak, ono właśnie najlepiej się nadaje do tego typu posiłków. 

Zapiekankę my Polacy zawsze będziemy kojarzyć z serem, cebulą, pieczarką i bagietką.

Postanowiłam wyłamać się z tego schematu. 

 

W mojej zapiekance nie ma pieczarek natomiast ser jak najbardziej tak ;-) 

Ser dobrej jakości ;-) 

 

Piekarnik rozgrzej do 180 st

Składniki do przygotowania zapiekanki:

bułka grahamka - z dnia poprzedniego 

maso. 

 

Farsz: 

cukinia, 

papryka,

jajo,

ser - ja użyłam parmezanu ale świetnie sprawdza się mozzarella, 

szynka drobiowa dobrej jakości.

 

Sposób przygotowania:

Cukinię obierz  ze skórki i zetrzyj na tarce (duże oczka) Odsącz z nadmiaru soku.

Paprykę pokrój w drobną kostkę. 

Szynkę drobiową w kostkę.

Ser zetrzyj na tarce, lub pokrój w drobną kostkę w zależności od tego z jakiej wersji sera korzystasz. 

Do wszystkiego dodaj jajo. 

Przypraw pieprzem ziołowym i solą. Wszystko wymieszaj. 

 

Bułkę posmaruj  masłem, nałóż przygotowany farsz, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku około 15 min. 

 

Życzę smacznego 

Renata Jeruzalska  

Dietetyk 

Twój komentarz




POKAŻ