250g sera twarogowego półtłustego – Piątnica 1 opakowanie,
150g mąki kasztanowej,
150g mąki orkiszowej białej,
100g cukru - erytrol,
2 żółtka jaja,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
½ łyżeczki octu jabłkowego,
125g jogurtu naturalnego typu greckiego,
olej rzepakowy do smażenia,
spirytus – 1 mały kieliszek jako dodatek do zimnego oleju,
cukier puder do posypania.
Ser twarogowy rozdrobnij za pomocą praski do twarogu.
Jeśli masz w domu sprzęt typu – termomix ser twarogowy rozdrobnij w urządzeniu.
Do rozdrobnionego sera dodaj pozostałe składniki.
Ciasto przyjemnie zagniata się ręcznie na stolnicy lub w misce. Sprzęt typu termomix można użyć także do połączenia składników delikatnie mieszają.
Powstałe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 – 0,8 mm.
Wytnij za pomocą szklanki i kieliszka kształt oponki.
Olej i spirytus połącz na patelni nim rozgrzejesz tłuszcz. Smaż na rozgrzanym tłuszczu chudą oponkę.
Uważaj - oponki szybko brązowieją.
Cukrem pudrem posyp usmażone na talerz łakocie.
Świetnie smakują polane syropem z agawy ;-)
Smacznego
Dietetyk Renata Jeruzalska
Twój komentarz