Do przygotowania potrzebne będą:
- Bulion warzywny - 1 szklanka
- Dynia - 250 g
- Imbir - kawałek
- Mango - 1/2 sztuki
- Mleko kokosowe - 3 łyżki
- Olej rzepakowy uniwersalny - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- Papryczka ostra - 1 kawałek
- Pestki dyni - 1 łyżka
- Przyprawa kolendra - 1/2 łyżeczki
- Przyprawa kurkuma - 1/2 łyżeczki
- Sok z limonki - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz cayenne - szczypta
- Syrop z agawy - 1 łyżeczka
Dynię umyć, pokroić na kawałki, łyżką usunąć nasiona, skórkę obrać. Miąższ pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć starty imbir oraz dynię, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez około 7 - 10 minut. Dodać kurkumę, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem przez około 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksować na gładkie puree, dodać mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Doprawić do smaku. Podawać z salsą mango. Mango obrać i pokroić w małą kosteczkę, dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, dodać syrop, oliwę i wymieszać. Posypać pestkami dyni.
Smacznego
Renata Jeruzalska
Twój komentarz