Renata Jeruzalska
28 Paź

Papryka zapiekana z jajkiem, szynką i awokado

Moi pacjenci uwielbiają  różne formy faszerowania warzyw. Jednym z takich warzyw niewątpliwie jest papryka. Szybki, bardzo prosty przepis do wykonania - szczególnie dla tych osób, które nie lubią długo stać w kuchni ;-) Spróbuj czy taka propozycja  posiłku przypadnie tobie do gustu.

 

Składniki:
Papryka - 1 duża sztuka,
Jajka - 2 sztuki,
Awokado - 1/2 sztuki,
Szynka drobiowa - 2 plastry
Sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Paprykę umyj, przetnij wzdłuż (postaraj się tak przekroić warzywo aby gniazdo nasienne z zielonym ogonkiem przeciąć dokładnie na pół). Usuń nasiona. Awokado, obierz i pokrój w kostkę dodaj  na dno miseczki z papryki, wbij jajo do środka. Szynkę pokrój w kostkę, dodaj na wybite jajo. Przypraw, pieprzem, solą.
Piecz w rozgrzanym piekarniku 160 st/ 20 min.
Jeśli lubisz żółtko w ściętej konsystencji wydłuż czas pieczenia.
Podawaj z pieczywem razowym.

Smacznego
Renata Jeruzalska

 

Twój komentarz




POKAŻ