Składniki:
Batat – 2 mniejsze stuki
Mąka gryczana - 100g
Filet z kurczaka – 1 pierś
Cebula – 1 mała sztuka
Pieczarki - 7 sztuk
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryka żółta – 1 sztuka
Olej rzepakowy do smażenia – 2 łyżki
Ser mozzarella – 3 plastry
Przecier pomidorowy
Przyprawy – sól, pieprz, czosnek
Bataty umyć i pokroić na grube plastry, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku 20min/160 oC.
Mięso pokroić w kostkę, pieczarki w plastry, cebulę w piórka. Olej rozgrzać na patelni. Kolejno poczynając od cebuli podsmażyć składniki z dodatkiem przypraw.
Paprykę pokroić w paski.
Upieczone bataty obrać ze skórki, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i ugniatać do jednolitej masy. Uformowane ciasto rozłożyć w foremce do tarty. Widelcem wykonać otworki w cieśnie. Piec w piekarniku 20 minut/160 oC.
Przecier pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Usmażone mięso, pieczarki i cebulę połączyć razem. Dodać paprykę. Spód wyjąć z piekarnika po upieczeniu posmarować przecierem pomidorowym i ułożyć wcześniej przygotowany farsz.
Na koniec położyć plastry sera.
Całość piec w piekarniku 20min /160 oC.
Smacznego!
Dietetyk
Renata Jeruzalska
1 komentarz
Bataty jejku matko tutaj jest tyle wspaniałości ?