Renata Jeruzalska
06 Sty

Fit torcik wytrawny na cieśnie z batata.

Batat to słodki ziemniak, z którym w kuchni można się znakomicie bawić. Zapraszam wiec do zabawy w batatowy fit torcik o wytrawnym smaku.  

Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

Składniki:

Batat – 2 mniejsze stuki

Mąka gryczana - 100g

Filet z kurczaka – 1 pierś

Cebula – 1 mała sztuka

Pieczarki - 7 sztuk

Papryka czerwona – 1 sztuka

Papryka żółta – 1 sztuka

Olej rzepakowy do smażenia – 2 łyżki

Ser mozzarella – 3 plastry

Przecier pomidorowy

Przyprawy – sól, pieprz, czosnek

 

Bataty umyć i pokroić na grube plastry, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku 20min/160 oC.

Mięso pokroić w kostkę, pieczarki w plastry, cebulę w piórka. Olej rozgrzać na patelni. Kolejno poczynając od cebuli podsmażyć składniki z dodatkiem przypraw.

Paprykę pokroić w paski.

Upieczone bataty obrać ze skórki, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i ugniatać do jednolitej masy. Uformowane ciasto rozłożyć w foremce do tarty. Widelcem wykonać otworki w cieśnie. Piec w piekarniku 20 minut/160 oC.   

Przecier pomidorowy doprawić solą i pieprzem. Usmażone mięso, pieczarki i cebulę połączyć razem. Dodać paprykę. Spód wyjąć z piekarnika po upieczeniu posmarować przecierem pomidorowym i ułożyć wcześniej przygotowany farsz.

Na koniec położyć plastry sera.

Całość piec w piekarniku 20min /160 oC.

Smacznego!

Dietetyk

Renata Jeruzalska

1 komentarz

Aneta  -  23 kwietnia, 2021 o godz. 15:49 odpowiedz

Bataty jejku matko tutaj jest tyle wspaniałości ?

Twój komentarz




POKAŻ