Renata Jeruzalska
16 Luty

Zupa po japońsku - szybko i smacznie

Kiedy wpadają niezapowiedziani goście lubię zrobić coś z niczego.

Staram się aby moja lodówka i spiżarka zawsze obfitowała w warzywa, ryby i owoce morza  (nie zawsze świeże ale mrożone dobrej jakości)

Co z tego można w 20 minut przygotować?

Składniki:

Cukinia - 1 sztuka

Polędwiczki z dorsza (mrożone zakupione w Lidlu) - 4 sztuki

Krewetki - 1 opakowanie

Makaron ramen japoński - 1 słupek

Marchew - 2 sztuki

Olej sezamowy - 1 łyżeczka

Pieprz czarny mielony - szczypta

Sałata rzymska - kilka liści

Sól  - 1 szczypta

Pieprz ziołowy - 1 szczypta

Woda - dowolna ilość

Przepis:

Wodę zagotować w garnku. Marchew umyć i obrać, pokroić na długie plastry wykorzystując obieraczkę do warzyw, z cukinią postąpić podobnie. Uzyskać należy długi cienkie plastry warzyw. Sałatę umyć, przekroić liść wzdłuż na połowę. Do wrzątku dodać krewetki i dorsza, przyprawy gotować 10 min. Dodać makaron chwilę gotować, na koniec dodać warzywa, gotować do miękkich warzyw i makaronu. Na koniec doprawić zupę olejem sezamowym, solą i pieprzem ziołowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ