Renata Jeruzalska
01 Maj

Tołpyga na warzywach

Ryby, rybki rybeczki. Tołpyga - słodkowodna ryba o niesamowicie przyjemnym smaku. Mięso tołpygi jest bardzo delikatne i kremowe . Uwielbiam łączyć mięso tołpygi z warzywami.

Ryba tołpyga – 4 dzwonki,

Cebula,
Cukinia,
Papryka czerwona,
Pomidorki koktajlowe,
Oliwa z pestek winogron,
Sól,Pieprz ziołowy,
Jogurt naturalny,
Majonez

Rybę umyć i pokroić w dzwonki, przyprawić pieprzem i solą. Włożyć do blaszki, skropić oliwą, wstawić do piekarnika na 15 minut / 200st.

Warzywa pokroić, cebulę podsmażyć z oliwą na patelni, dodać cukinię, paprykę i przyprawy (sól i pieprz), podsmażyć warzywa na al dente. Dodać do ryby, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i poukładać na warzywach.

Piec w piekarniku 30minut 160st.

Sos:

Jogurt naturalny 3 łyżki + 1 łyżeczka majonezu + pieprz ziołowy. Wymieszać polać rybę po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego.   

Twój komentarz




POKAŻ